Friday, 26 July 2013

Soalan Peperiksaan KHB

1.  Antara berikut, yang manakah merupakan amalan 4M yang 
perlu dipatuhi oleh pelajar semasa berada di dalam bengkel 
Kemahiran Hidup?
I.                   Menilai
II.                Mengurus
III.             Membersih
IV.             Menyusun atur
A.                I, II dan III
B.                 I, II dan IV
C.                 I, III dan IV
D.                II, III dan IV

2. Apakah tujuan membuat jadual kerja

Thursday, 25 July 2013

Jadual Spesifikasi Ujian [ JSU ] Peperiksaan Percubaan PMR KHB

Bil.
TAJUK / PECAHAN TAJUK
     BILANGAN SOALAN OBJEKTIF DAN
                           ARASNYA
   Jumlah
   Soalan
Catatan
   Senang
 Sederhana
    Susah
1
Organisasi makmal dan keselamatan



1


a. Pengurusan organisasi makmal & keselamatan
1



1







2
Reka Cipta



4


a. Pengenalpastian masalah






b. Pencetusan, penjanaan dan pemilihan idea
1



2

c. Perekaan projek






d. Pemilihan rekabentuk

1


3

e. Perancangan pembinaan projek

1


4

f.  Pembinaan , pengujian & pengubahsuaian






g. Pendokumentasian

1


5







3
Reka bentuk dan penghasilan projek



8


a. Pengenalan reka bentuk
1



6

b. Faktor reka bentuk
1



7

c. Jenis bahan dan pengikat
1



8

d. Alatan tangan
1
1


9,10

e. Alatan mesin

1
1

1112

f.  Proses


1

13

g. Reka bentuk projek












4
Elektrik



2


a. Sumber dan kegunaan elektrik






b. Jenis wayar dan kerja pendawaian






c. Mengira kos tenaga elektrik


1

14

d. Pengenalan motor arus terus
1



15







5
Elektronik



3


a. Naxma, simbol dan fungsi komponen
1
1


16,17

b. Membaca dan menterjemah lukisan skematik






c. Penghasilan projek

1


18







6
Kerja paip



2


a. Pegenalan sistem bekalan air di rumah
1



19

b. Jenis paip, penyambung paip dan bahan pemasangan paip






c. Jenis dan kelengkapan paip
1



20

d. Kerja penyenggaraan












7
Lukisan Teknik



2


a. Alat lukisan teknik






b. Jenis garisan
1



21

c. Lukisan ortografik


1

22







8
Jahitan



2


a. Mesin jahit
1



23

b. Penghasilan artikel


1

24







9
Masakan



2


a. Perancangan menu






b. Penyediaan dan penyajian hidangan


1

25

c. Etika makan
1



26

Ketahui Lebih Lanjut